Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Arefe Günü Önemi

Arefe Günü Önemi

Kıymetli geceye kendinden sonrasında gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe, bir tek Zilhiccenin 9. Günüdür. Başka güne Arefe denmez.

Arefe günü yapılması gerekenler şunlardır;

1- Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, adam-hanım herkes, cemaatle kılsın, sadece kılsın, 23 vakit farz namazda slm verir vermez, (allahümme entesselam. demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, (allahü ekber, allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden çıktıktan yada konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez.

2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yaşamış tüm insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.)

(Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.)

(Arefede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve tanrı yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.)

(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.)

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.)

(Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.)

(allahü teâlâ, Arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar inançı olanı affeder.)

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan yakarma, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.)

(Arefe gecesi yakarma eden, Cehennemden azat olur.)

İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun bilimsel öğrenmiş oluruz.

3- Bugünü fırsat bilip yakarma etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Duanın faziletlisi, Arefe günü meydana getirilenıdır.) [Beyheki]

4- Arefe gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli, insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe gününe saygı edin! Arefe, tanrıü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi] (hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

(Arefe günü, kulağına, gaslıne ve diline sahip olan mağfiret olur.)

Kulağına haiz olmak, gıybet, çalgı benzer biçimde haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer hepimiz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz. Gözüne haiz olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise, gerçek dışı söylememek, dedikodu etmemek, söz taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek anlama gelir. Bunlara riayet eden, Arefe gününü değerlendirmiş olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.