Dua nedir? Duaların Dinimizdeki Yeri
Dua bir çağrıdır, yakarıştır. Her şeye gücü yeten âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a sığınmak için bir niyazdır. Kul aczinin göstergesidir. Dua Allah katında, kul ile arasındaki bağı kuvvetlendiren önemli bir ibadet şeklidir. Dua nedir? Sorusunun karşılığı bazen, en kalbi duygularla Allaha yönelmedir. İçine düştüğümüz çaresizliklerde yardım isteyeceğimiz, sığınacağımız bir limandır. Duaumuttur, gelecektir. Bir süreliğine beşeri hayattan ayrılıp Allaha yönelmek, O’nun yüceliğinde, kudretinde, varlığında, huzur bulmaktır. Dua nedir? Sorusunun karşılığı bazen de sevdiklerimiz, değer verdiklerimiz için gücümüzün yetmediği yerde, onları Allaha emanet etmektir.
Duaların Allah Katındaki Önemi Nedir?
Kuranı kerim’de, Duaların Allah Katındaki Önemi ile ilgili pek çok ayet vardır. Bu ayetlerin pek çoğunda, Allaha dua edilmesi ve bu duaların mutlaka bir gün karşılık bulacağı yazılıdır. Duanın Allah katındaki önemi; Furkan Suresinin 77 ayetinde, ”Sizin duanız olmasaydı Rabbim size cevap verir miydi?”, Mümin suresi 65 ayetinde ” O, Hayy (diri) olandır. O’ndan başka İlah yoktur.öyleyse dini yalnızca Kendisi’ne halis kılanlar olarak O’na dua edin” şeklinde açık olarak belirtilmiştir. Dualarımızın ne zaman kabul edileceğini bilemeyiz. Bunun takdiri yalnızca Allah’ındır. Bu yüzden her zaman dua ederek Allah’ı zikretmeliyiz. Dualarımız karşılık bulana kadar sabretmeli ve tevekkül etmeliyiz. Allah kendine yakaranları, dua ederek ananları, her daim ismini zikreden kullarını sever ve onlardan lütfunu esirgemez.
Duaların Kabulü İle İlgili Kuranı Kerimde Bulunan Ayetler
Allah’tan başka hiç kimse geleceğin sırlarına vakıf değildir. Bu nedenle dua ederken dikkatli olunmalı, kendimiz ve sevdiklerimiz için hayırlı olacak şeyler dilemeliyiz. Çünkü Allah duaları kabul eden, karşılık verendir. Kuranı kerimde, Bakara suresi 186. ayetinde ”Kullarım beni senden soracak olursa gerçekten ben (onlara) pek yakınım. Bana dua edince dua edenin duasına cevap veririm”, Yusuf suresi 34. ayetinde ” Rabbi onun duasını kabul etti ve onların hilelerini kendisinden uzaklaştırdı”, Enbiya suresinin 84. ayetinde ”Böylece onun duasına icabet ettik. Kendisinden o derdi giderdik”, diye duaların kabulü ve karşılığının olduğunu belirten ayetler bulunmaktadır. Bu nedenle bazen dualarımızın karşılık görmediğini düşünürüz ve nankörlük yaparız. Halbuki olmaması bizim için daha hayırlıdır. Yıllarca bir evim olsun başka bir şey istemem diye dua eden insanların, aldıkları evde 1 yıl bile oturamadıklarına şahit olmuşuzdur. O nedenle dualarımızda hayırlı olanı istemek ve sabretmek gerekir.
Ayrıca, Araf suresinin 55 ayetinde ”Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin, çünkü O, haddini aşanları sevmez” diye belirtilerek, dua etmenin de bir adabı olduğu hatırlatılır.