Hz. Muhammed Döneminde Yapılan Savaşlar

BEDİR SAVAŞI (624)
Putperest Müşriklerin baskısı ve işkenceleri sebebiyle Mekke’den hicret etmek zorunda kalan Müslümanların mallarına el konularak yağmalamaları ve Şam’da satmak istemeleri üzerine Mekkeli Müslümanlar Şam’dan gelen kervanlara el koymak İstemesi savaşın sebebi olmuştur. Bedir denilen yerde meydana getirilen savaşı Müslümanlar kazanmıştır.
Sonuçları
* Müslümanların ilk zaferdir, Medine’de Müslümanların nüfuzu artmıştır.
*’ tinsel tesiri büyüktür.
* Ganimetlerin paylaşımı ve esirlerle ilgili davranışlar İslam Savaş Hukuku’nun esasını oluşturmuştur.
* Şam tecim yolu Müslümanların eline geçti.
* Mekkeli esirlerden okuma-yazma bilenler, on Müslüman’a okuma-yazma öğretme şartıyla özgür bırakıldılar.
* Müslümanlarla yapmış oldukları anlaşmaya uymayan Kaynuka Yahudileri Medne’den sürülmüştür.
* Ele gerçirilen ganimetlerin ¼’ü savaşa katılanlara, 1/5’i Medine’deki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır
Not: Bu uygulama daha sonrasında kurulan tüm İslam devletlerine örnek olmuş, elde edilmiş ganimetin 1/5’i (Beşte biri) devlet hazinesine aktarılmış ve geri kalan ganimetlerin savaşa katılanlara dağıtılması, daha sonraki cenklara katılamı artırıcı bir müessir olmuştur.
UHUT SAVAŞI (625)
* Mekkeliler Bedir Savaşı’nın öcünı almak ve Şam yolunun güvenliğini sağlamak fakatcıyla cenka çıkmışlar.
* Savaş Müslümanların lehine devam ederken, okçuların yerini terk etmesi yüzünden büyük kayıplar verilmiştir.
Savaşın Sonucu
a. Mekkeliler, galip gelmelerine rağmen hedeflerine ulaşamadılar.
B. Mekkeliler, tek adım atarına Müslümanları yok edilemeyeceğini anlamış oldular.
C. Hz. Peygamber’in askeri yönü ve dehası ortaya çıkmıştır.
HENDEK SAVAŞI (627)
* Medine’den çıkarılan Yahudilerin de kışkırtmasıyla Müslümanlara son bir darbe vurmak amacıyla savaş çıkmıştır.
* İranlı sahabe Selman-ı Farisi’nin teklifiyle Medine’nin etrafı hendeklerle çevrilmiştir. Mekkeliler ve Yahudiler başarılı olamamışlardır.
Savaşın Önemi:
Mekkelilerin son taarruzudur. Bundan sonrasında savunmaya çekilmişlerdir. Fiili bir çatışma olmamıştır. İslamiyet, Arap oymakları içinde hızla yayılmıştır. Savaş sırasında Mekkelilerle İşbirliği meydana getiren Yahudiler yenilgiye uğratılmışlardır.
HUDEYBİYE ANTLAŞMASI (628)
* Müslümanların Kabe’yi hac maksadıyla ziyaret etmek istemeleri, Müşriklerin buna müsaade etmemeleri üzerine yapılmıştır.
Bu antlaşmaya bakılırsa:
1. On yıl süreyle savaş yapılmayacak,
2. Hac ziyareti ertesi yıl yapılacak,
3. Mekke’den Medine’ye sığınanlar kabul edilmeyecek, Medine’den Mekke’ye sığınanlar ise iade edilmeyecek,
4. İsteyen Arap kabilesi Hz. Muhammed ile isteyen de Kureyşlilerle antak kalma yapabilecek, fakat her iki taraf da himayesi altındaki kabilelere askeri yardım yapmayacak.
Savaşın Önemi:
Mekkeliler, Müslümanların siyasal varlığını hukuken tarifışlardır.
İslamiyet barış ortamında hızla yayılmış ve Mekkelilerin ileri gelenlerinden birbir çok Müslüman olmuştur.
Not: antak kalma Müslümanların aleyhine görülmesine karşın zamanla Müslümanların lehine dönmüştür. Mekkelilerin anlaşmaya karşıcılık etmelerinden kısa bir süre sonrasında Mekke fethedilmiştir.
HAYBER’İN FETHİ (629)
Müslümanlar Medine’ye göç ettikten ondan sonra Yahudi kabileleri ile anlaşma yapmıştı. Yahudi kabilelerinin Müslümanlara karşı Mekkeliler ile anlaşması ve şehrin dışarıdan gelen ataklara karşı korunmasında Müslümanlar aleyhine etkinlik göstermeleri sonucunda, Medine’den çıkarılmışlardır.
Hayber Yahudilerinin Hendek Savaşı’nda Mekkelilerin kışkırtmaları ve desteklemeleri ve Müslümanların ticaret faaliyetlerini engellemeleri Hudeybiye Barışı’ndan sonrasında Müslümanların Hayber üzerine sefer düzenlemesine niçin olmuştur (629)
Yahudilerin merkezi olan Hayber, Suriye ticaretinde önemli bir yere sahipti. Hayber’in fethi ile Şam tecim yolunun güvenliği sağlanmıştır. Mekkelilerin önemli bir müttefiki saf dışı bırakılmıştır. Hayber’in fethiyle Yahudilere son darbe vurulmuştur.
MUTE SAVAŞI (629)
* Müslümanların şyapım’e giden bir elçisinin Bizans’a bağlı Gassaniler tarafınca öldürülmesi üzerine bölgeye ordu gönderilmiştir. Hz. Zeyd komutasında Lut Gölü’nün şimal doğusunda Mute denilen yerde Bizans ordusu ile savaş yapıldı.
Savaşın Önemi:
İslam ordusu komutanları, arka arkaya şehit olmuştur. Hz. Peygamber harpa katılmamıştır. Bu Savaş Müslümanların Bizans ile yaptığı ilk harptır.