Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İslam’da Küskünlük

26.09.2021
817
A+
A-
İslam’da Küskünlük

İslam dininde insan ve insan ilişkileri oldukça önemli bir konudur. Bundan dolayı dinde küslük konusu birçok yerde yer almaktadır. İnsanlar fıtrat bakımından topluluk halinde yaşaması gerekmektedir. Bundan dolayı ayet ve hadislerde de bu durum açıklanmış olup dinimizde dargınlık önerilmemektedir. Küslük genellikle olaylar karşısında kişilerin arasında iletişim bozulması ve kesilmesi anlamına gelir. Arapçada hecr olarak bilinir. Kullanılan bu terimin anlamı ise bir şeyi terk etmek ve ona yüz çevirmek anlamında olmaktadır dini kaynaklar üzerinde de bu durumdan bu şekilde bahsedilir.

Ayetlerde Küslük

İslam dini ve inancı evrensel bir kaynaktır. Bundan dolayı tüm insanlığı kapsayan temel ilkeleri bulunur. Bu durum ilkelerde ahlak ve adalet yer alır. Bunun yanı sıra insan ilişkisi kurmaya da yardımcı olur. Yaşanılan küslük veya kavga gibi durumlar İslam için hoş olmayan durumlardır Bundan dolayı Müslümanlar arasında bu durumun yaşanmaması önerilmektedir. Efendimiz Hz Muhammed tarafından hadiste insanların birbirleri ile anlaşmaları önerilmektedir.

Bu hadiste “ Kingütmeyin, birbirinize haset etmeyin küsüp sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir Müslüman din kardeşi ile 3 günden fazla dargın kalması helal değildir. Birbiriyle küsenler içinde en hayırlı olan ilk defa selam veren barışandır.” Buhari

Hadis üzerinde denildiği gibi İslam dininde küslük bulunmaz. Salih olan kişiler asla kin tutmaz ve küsmez. Peygamber Efendimiz tarafından dile getirilen bu durum ilk selam veren kişinin hayırlı olduğu durumundadır.

Küslüğü Sürdürmek Olumsuzluk Oluşturur?

Gerçekleşen dargınlık ve küslük durumlara insanlar arasında İlişkiyi zedelemek de olup büyük bir zarar vermektedir insanlar başta yakın çevresi olmak üzere diğer insanlar ile mutlaka iletişim içinde bulunmalıdır. İçerisinde bulunduğumuz İslam dini hoşgörü dini olarak bilinir. Bundan dolayı yasaklanması ve sürülmemesi önerilmektedir. İnsanlar ile iletişim kesmemeye yönelik birçok hadis bulunur. Din kardeşine 3 günden fazla küs kalmamak ve Sıla’yı Rahim iletişimi kesmek bunlardan bazılarıdır. Bu hadisler üzerinden de anlaşıldığı gibi küslük durumu başlatmamak ve son vermek gerekir.

Gerçekleşen dünya olaylarından dolayı Müslümanların birbirine asla küsmemesi gerekir. Küslük durumu uzun sürdüğü takdirde zaman içerisinde kin olur. Olumsuz duygulardan kaçınmak için mutlaka küslükten uzak kalınmalıdır. Küslük durumu büyük bir boyutta ise bu durum dini kaideleri çiğnenmesi olarak ifade edilir. Ayet ve hadisler üzerinde küçük küslük  zararlı bir durum olmakta. Bundan dolayı dargınlık hayırlı bir durum değildir ahlaki bir kusur olarak sayılmakta olup hiç bir faydası olmaz. İslam üzerinde bu durum oldukça önemli olup kişiler arasında iletişime dikkat edilmesi ve olumsuzluklardan uzak durulması tavsiye edilmektedir. Kur’an-ı Kerim üzerinde de çeşitli ayetler ile bu durum hakkındaki durumlara ulaşım sağlamak mümkündür. Müslümanlar kendi arasında kardeştir. Bundan dolayı küslük durumu önerilmez.

 

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.