PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAPTIĞI NAFİLE İBADETLER

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin ümmetine Cenneti kazandıracak olan vasiyeti Kur’an ve Sünnet olmuştur. Yüce Allah’ın emir ve yasaklarını kendi hayatında uygulayarak ümmetine en büyük örnek olmuştur. Sahabeleri ile yaşadığı saadet asrı, Müslümanların kıyamete kadar örnek alacağı bir örnektir. Sünnete ne kadar çok riayet edersek, kurtuluşa o yakın oluruz. Peygamber Efendimizin yaptığı nafile ibadetleri takip etmek, sünnet sevabı almamızın yanında iman bakımında da Müslümanları farklı derecelere çıkarabilir. İmanı fanus içindeki ateşe benzetirsek, farzla üzerindeki birinci kat koruma olur. Riayet ettiğiniz her sünnet ise bu iman ateşini korumak için kazandığınız ekstra korumalar olacaktır.
Peygamber Efendimizin Nafile Oruçları
Oruç ibadetine Peygamber Efendimizin verdiği değer çok büyüktü. Bunun yanında aşırıya kaçan sahabeleri de uyardığı olmuştur. Rivayetlerde 365 gün oruç tutan sahabeler olduğu söylenir. Peygamberimiz bu davranışları arışı buluş ve bu sahabelere bir gün oruç tutup, bir gün tutmamayı öğütlemiştir. Pazartesi ve Perşembe Oruçları da Peygamber Efendimizin kendisinin takip ettiği nafile oruçlar idi.
Şevval Ayı Orucu: 6 gün olarak tutulur. Ramazan ayından sonra gelen şevval ayında 6 gün oruç tutanlar için “sanki bir yıl oruç tutmuş olur”, ifadesini kullanmıştır.
Zilhicce Ayır Orucu: İlk 10 gün olarak tutulur. Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde belirtildiği üzere bu ayın ilk on günü oruç tutanlar için Allah’a ibadet edilecek en sevimli günler olarak nitelendirmiştir.
Muharrem Ayı Orucu: Bu ayda tutulan orucun Ramazan ayından sonraki en faziletli oruç olduğu hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.
Recep Ayı Orucu: Bu ayda oruç tutmaya Peygamber Efendimiz çok önem vermiştir.
Şaban Ayı Orucu: Hz. Ayşe’den gelen rivayetlerde Peygamber Efendimizin bu ayın nerede ise tamamını oruçlu geçirdiği belirtilir. Ancak Peygamber Efendimiz herkesin gücünün yettiği ölçüde ibadet etmesi gerektiğini buyurur.
Peygamber Efendimizin Nafile Namazları
Peygamber Efendimiz vakit sünnet namazları dışında nafile olarak kıldığı namazlarda bulunurdu. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
* Teravih namazı ( 20 rekat ): Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya etmek makbul olduğu için sünnet-i müekkede olarak meşrudur.
* Teheccüt Namazı (2, 4, 6, 8 rekat ): Yatsı namazı kılındıktan sonra uyur ve gecenin bir vakti uyanılıp kılınır. Peygamber Efendimizin ümmetine tavsiye ettiği en önemli namazlardan biridir. Gecede kılınan teheccüd kabir gecesine ve Berzah karanlığında lüzumlu bir ışık olacaktır.
* Kuşluk Namazı ( 2, 4, 6, 8, 10, 12 rekat ): Öğle vaktine 45 öncesine kadar kılınır. Bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz bedenimizdeki her bir kemiğin ve masfalın bir sadaka gerektirdiğini buyurur. Kişinin kuşlukta kılacağı iki rekatlık namazın bu sadakalara kafi geldiğini de hadis-i şeriflerinde geçmektedir.
* Tahiyyetül Mescid Namazı ( 2 rekat ): Camiye ilk girildiğinde 2 rekat olarak kılınan namazdır.
* Hacet Namazı: (2, 4, 12 rekat ): Cuma geceleri ya da Kandil gecelerinde kılınabilir. Ancak tüm gecelerde de kılınabilir. Namaz öncesi boy abdesti alınır. 2, 4, 12 rekat olarak kılınabilir. Sonrasında ise kimin ne dileği varsa dua ederek, Rabbinden niyaz eder.
* İstihare Namazı ( 2 rekat ): Bir kimsenin yapmak istediği bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığı hakkında bir işarete kavuşmak amacı ile kıldığı namazdır.
* Tesbih Namazı ( 4 rekat): Özellikle kandil gecelerinde yapılacak en faziletli ibadetlerden biridir. Peygamber Efendimiz bu namazı mümkünse her gün, değilse haftada, ayda, yılda bir hiç değilse ömürde bir defa kılınması gerektiğini buyurmuştur. Bu namazda toplamda 300 kere “ Subhanellahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahı vellahu ekber” denilir.
* Evvabin Namazı (6 rekat) : Akşam ile yatsı arasında kılınır. Allah rızasını kazanmak isteyen müminlerin değerlendirmesi gereken fazilet bakımından yüksek bir namazdır. Müslümanların sevap kazanması için ve günahlarının af olması için tavsiye edilir. Sünnet namazları gibi iki rekatta bir selam vererek kılınabilir.