Seferi Namaz Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sefer, yolcu, yolculuk anlamına gelmektedir. Yolcu olan bir kimse seferi sayılır. Sizlere şimdi seferi namaz hakkında bilgiler vereceğiz. Yani bir kişinin bir mekândan başka bir uzak mekâna gitmesi olarak tanımlanır. Bu durumda seferi olan kişi ise üzerine farz olan dört rekâtlık namazları iki rekât kılmak suretiyle eda eder. Bu duruma “kasr-ı salât” denir. Ayrıca sefere çıkan kişinin özel bir şekilde niyet etmesine gerek yoktur. Kişi zaten bir yere gitmeye niyetlenmiştir.
Seferi İken 4 Rekât Olmayan Namazlar Nasıl Kılınır?
Seferi namaz kaç rekat olur. Dört rekât farz namazı olmayan sabah ile akşam namazlarıdır. Diğer vakit namaz farzları 4 rekâttır. Akşam namazının farzı üç rekât olduğundan yine aynı şekilde üç rekât ada edilir ve herhangi bir kısaltılmaya gidilmez. Sabah namazı ise zaten farzı iki rekât olduğundan aynısı gibi eda edilir.
Seferiyim Ama Zamanım Geniş Namazlarımı 4 Rekât Kılabilir miyim?
Her koşulda seferi olan kişi 4 rekâtlık namazlarını 2 rekât olarak kılar. Ayrıca seferi iken 4 rekâtlı olan namazları iki rekât olarak kılmak vaciptir. Bu nedenle, seferi olan bir kişi ne kadar rahat ve ne kadar geniş bir zamana sahip olursa olsun, 4 rekâtlı namazlarını 2 rekât olarak kılabilir.
Seferi Olma Hükmünü Doğuran Mesafe Nedir?
4 rekâtlı farz namazlarını 2 rekât olarak eda edilmesi mesafeye yani yol uzunluğuna bağlıdır. Bu mesafe ise 90 km. olarak belirtilmiştir. Bir kimse bulunduğu mekândan başka bir mekâna yolculuk yapacaksa bu iki mekân arası uzaklık en az 90 km. olmalıdır. Yani buradaki seferi olma hükmü en az 90 km. ile sınırlıdır. Aynı zamanda bu mesafe il sınırları dışı için geçerlidir. Yani bir kişi il sınırları içinde seferi sayılmaz. Seferi Namaz hakkında bilgiler burada yer alıyor.
Seferde İlken Sünnet Namazlar Nasıl Eda Edilir?
Seferi olan kimse sünnet namazlarını olduğu gibi kılar. Herhangi bir kısaltılmaya gidilmez ve terk edilmez. Yalnız durumun, vaktin ve şartların durumuna göre sünnet namazlarda farklılık gösterebilir. Örneğin keraat vakitlerde nafile namazlar kılınmaz. Sabah namazının sünnetinin ayrı bir hususiyeti olduğu için, seferi olan kişi her zaman sabah namazının sünnetini eda etmeye gayret etmelidir.
Seferilikte Namaza Nasıl Niyet Edilir?
Seferilikte geçirilen süre içerisinde kılınacak namaz için özel bir niyet şekli yoktur. Önceden nasıl namaza niyet ediliyorsa seferi kişi yine aynen namaza niyet ederek başlar. Çünkü kişi zaten bir yolculuğa çıkmıştır ve bu durumda seferi olmuştur. Yalnız burada kişinin seferi olabilmesi için şart olan mesafeyi aşmış olması gerekir. Sonuç olarak seferi olan kişinin eda edeceği vakit namazları için “seferi namazı kılmaya” ya da “dört rekât öğle namazını iki rekât kılmaya” diye bir niyet etmesine lüzum yoktur.